top of page

Vysoce Funkční Úzkost. Charakteristika a 20 zvyků, které se vztahují na lidi s touhle poruchou.

Aktualizováno: 18. 5. 2023

Vysoce funkční úzkost VFÚ není uznávanou diagnózou duševního zdraví. Vyvinula se spíše jako pojem, který se vztahuje na lidi, kteří žijí s úzkostí, ale kteří se v různých aspektech svého života identifikují jako dobře fungující.


Máte-li vysokou funkční úzkost, pravděpodobně si všimnete, že vaše úzkost vás pohání spíše dopředu, než vás opustí zmražené ve strachu. Zdá se, že na povrchu se zdáte být úspěšný, celistvý a klidný – typická osobnost typu A, která vyniká v práci i v životě – i když to, jak se cítíte uvnitř, může být velmi odlišné.

Podle NUDZ (Národního ústavu duševního zdraví) v Marylandu v Americe, se asi 40 milionů dospělých v reálnem čase potýká úzkostnou poruchou. Z tyhle masy populace, někteří z nich spadají do kategorie "vysoce funkční" – v podstatě tiché úzkosti skryté za úsměvem a sebevědomím.


Jak to vypadá

Někdo s vysokou funkční úzkostí může být obrazem úspěchu. Můžete přijít do páce dřív než všichni ostatní, jste bezvadně oblečený, s elegantně upravený vlasy. Spolupracovníci vás mohou znát jako člověka zapáleného pro svoji práci – nikdy jste nezmeškali termín nebo neuspěl v daném úkolu. Nejen to, jste vždy ochotni pomáhat ostatním, když se zeptají. A co víc, váš společenský život se také zdá být zaneprázdněný a plný.


To, co jiní možná nevědí, a to, co byste nikdy nesdíleli, je to, že pod povrchem zdánlivě dokonalého exteriéru bojujete s neustálým chvěním úzkosti. Možná to byla nervózní energie, strach z neúspěchu a strach z neuspokojení ostatních, kteří vás dovedli k úspěchu. I když zoufale potřebujete volno, abyste se dali dohromady, často se bojíte zavolat do práce, že jste nejste v pohodě (třeba i psychicky anebo mentálně). Nikdo by přece nikdy nevěřil tomu, že je něco v nepořádku, protože vy se vždycky prezentujete úplně v pohodě.


Ztotožňujete se s charakteristikami osoby s vysokou funkční úzkostí? Podívejme se teď konkrétně na to, co možná můžete zažívat nebo co by na vás mohli pozorovat ostatní.


Pozitivní vlastnosti

Pozitivní aspekty vysoké funkční úzkosti jsou obecně výsledky a úspěchy, které vy a ostatní lidé pozorujete. Na povrchu se můžete zdát být velmi úspěšný v práci i v životě – a ve skutečnosti to může být objektivně pravdivé, pokud se sami hodnotíte na tom, čeho jste dosáhli.


Níže jsou uvedeny některé "pozitivní" charakteristiky, které můžete vidět v spojení vysokou funkční úzkostí:

  • Společenskost (působit šťastně, říkat vtipy, usmívat se, smát se)

  • Přesnost a dochvilnost (na schůzky přicházet brzy)

  • Proaktivnost (plán pro všechny možnosti)

  • Uspořádanost (chodící seznam, vytváření seznamů, uchovávání kalendářů)

  • Vysoká cílevědomost

  • Detailismus

  • Pořádkumilovnost

  • Aktivnost a živost

  • Ochotnost

  • Zevnější působnost klidu a pohody

  • Vášnivost (do úkolů se hodí na 100 %)

  • Loajálnost ve vztazích

Negativní charakteristiky

V případě vysoké funkční úzkosti, pod závojem úspěchu leží boj. Úspěch nepřichází bez újmy a někdy je to i úzkost, kterou cítíte.


Některé z těchto vlastností mohou být ostatními vnímány jako „roztomilé“ nebo jen jako součást vaší osobnosti, ale ve skutečnosti mohou být řízené vnitřní úzkostí. Některé z těchto charakteristik jsou interní a ostatní si je nikdy ani nevšimnou, ale ony přesto „na povrchu“ jsou. Protože lidé nevědí, že tyto akce jsou způsobeny úzkostí, mohou je považovat za součást vaší osobnosti. Navzdory tomu že jste "vysoce funkční", můžete čelit následujícím předsudkům a zápasům:


  • Ten, který se chce zavděčit každému (strach, že lidi odplaší)

  • Nervózní chvění

  • Nervové tiky (hraní se s vlasy, praskaní kloubů, kousání rtů)

  • Potřebujete dělat opakovaně věci (počítání schodů, houpání tam a zpět)

  • Přemýšlet o něčem příliš mnoho nebo příliš dlouho (i když je to maličkost)

  • Ztracený čas (příliš brzký příchod na schůzky)

  • Potřeba ujištění (když se zeptáte na směr cesty, ale pak se ještě několikrát zeptáte na to stejné. Když vám v práci řeknou úkol, ale vy se po jeho zadáni znova zeptáte na jeho znění – úzkost a stres z úkolu zatemní mysle. Slyšíte zadáni, ale mysl vůbec nezapisuje a tím pádem si nic nepamatuje)

  • Odkládaní úkolu následován dlouhým momentem otálení, váhaní (crunch-time). Jde o moment, kde, kdybyste tu věc (zeptat se šéfa na úkol, požádat holku o tanec) udělali rovnou tak máte za minutu hotovo, ale vy ten tzv. crunch-time moment umíte prodlužit na hodiny. A ty hodiny trávíte otálením a přemýšlením o tom, jak to udělat anebo neudělat, a co se může stát nebo co si o vás protějšek pomyslí, jak se na vás podívá.

  • Vyhýbáte se očnímu kontaktu s lidmi.

  • Omýjení a tendence přebývat na negativech. Stresovat a přemýšlet celý den o něčem nefér co se stalo toho rána nebo předešlý týden. (Co když? Přemýšlet nad chyby z minulosti)

  • Neschopnost říci ne (strach z toho, že bychom byli špatný přítel nebo lidi zklamat)

  • Váš plán úkolů a rozvrh praská ve švech

  • Nespavost (obtížné usínání, brzké probuzení a neschopnost usnout)

  • Mysl a myšlenky závodního koně. Je jedno jestli něco děláte, mluvíte nebo píšete, vaše mysl je pořád napřed. Z toho pak plyne, že hodně zapomínáte, protože nejste schopní si zapamatovat myšlenky a úvahy běžící v rychlým sledu před vámi, když se koncentrujete na činnost, kterou právě děláte (tou činnosti může být třeba jenom obyčejné mluvení)

  • Jiní se domnívají, že je těžké vás přečíst (stoický, bez emocí, chladný)

  • Omezený sociální život (odmítání pozvání)

  • Neschopnost vychutnat si moment (očekávaní nejhoršího)

  • Zastrašený budoucností

  • Tendence porovnávat se s ostatními (nebýt tak dobrý, jak lidé očekávají)

  • Duševní a tělesná únava

  • Příliš zaneprázdněný / plný rozvrh (strach říct ne)

  • Chybová loajálnost ve vztazích. Loajálnost vzata do extrému. Obecně způsobuje více škody než dobroty. Být loajální k někomu je dobrá charakterová vlastnost. Loajalita, ale nemůže a nemela by být slepo následována k protějšku, ke kterému jste si vybrali být loajální. Jako dospělí musíme dělat naše vlastní rozhodnutí. Neexistuje omluva pokračovat v něčem o čem víme, že je špatné, jenom kvůli tomu, že cítíme, že musíme být k dané osobě loajální.

  • Potenciál k alkoholismu nebo užívaní návykových látek jako cesta k zvládání svého stavu.


Úspěch, Ale s vnitřním bojem

Typický vysoce funkční člověk s úzkostí se jeví jako ten, které chce dosáhnout víc než jen stanovený cíl. Toto vnímání je však krátkozraké, protože nebere v úvahu vnitřní boj, jehož se účastní.


Pokud jste byli diagnostikováni s generalizovanou úzkostnou poruchou (GAD), nebo máte tendenci trápit se kvůli s spoustě různých věcí, můžete být náchylnější k vysoké funkční úzkosti. Myšlenka na nepořádek v byte nebo zmeškaný termín může poslat vaši úzkost do výšin - takže to je to, co vás udrží v uklízet nebo tvrdě pracovat.


Kdybyste se zeptali většiny lidí, pravděpodobně by neměli ponětí, že denně zápasíte s úzkostí. Nicméně vy víte, že váš život je omezen vaší úzkostí v některých důležitých činnostech. Možná dosáhnete úspěch v základních činnostech, ale omezíte svůj život na život v komfortní zóně. Vaše činy jsou pravděpodobně diktovány vaší úzkostí, takže se rozhodnete naplnit svůj život aktivitami jako způsob, jak zklidnit vaše myšlenky závodního koně, spíše než na základě toho, co by se vám mohlo líbit nebo co by vám mohlo pomoci rozšířit obzory.


Také jste se stal zběhlým v představování falešné osobnosti světu, protože nikdy nikomu neukazujete své skutečné pocity. Namísto toho je udržujete v sobě s plánem, jak se s nimi vypořádat později, ale samozřejmě později nikdy nepřijde.


Žádáme o pomoc

Existuje mnoho důvodů, proč nehledáte pomoc, pokud máte vysoce funkční úzkost:

  • Možná to považujete za dvojsečný meč a nechcete ztratit pozitivní vliv vaší úzkosti, pokud jde o vaše úspěchy.

  • Možná se obáváte, že vaše práce bude trpět, pokud nebudete neustále ze strachu usilovně pracovat.

  • Možná si myslíte, že nejste dost nemocní na to, abyste požádali o pomoc, zejména proto, že se zdá, že dosahujete výsledky, striktně z objektivního hlediska.

  • Můžete si myslet, že každý vnitřně bojuje stejně jako vy, nebo že neumíte čelit správně se životním stresem.

  • S největší pravděpodobností jste nikdy nikomu neřekli o svých vnitřních pocitech, což jen posiluje pocit, že nemůžete žádat o pomoc. Pokud nikdo nikdy nevidí vaši bolest, proč by vás podporovali, abyste šli k lékaři kvůli úzkosti?

Součástí problému je, že mnozí z nás mají představu o tom, co to znamená mít úzkostnou diagnózu. Můžeme si představit člověka, který je doma, nemůže pracovat, nebo se snaží udržovat vztahy jakéhokoli druhu.


Nepovažujeme vnitřní boj za dostatečný důvod, abychom hledali pomoc, bez ohledu na to, jak velké vnitřní zmatek a nepokoje zažíváme. Je to hodně o popírání života. Můžete se dokonce přesvědčit, že nejde o nic špatného – jste jen workoholik, puntičkář na čistotu, chodící seznam a tak dále.


Co to všechno znamená? Že bychom vysoké funkční úzkosti měli opravdu říkat jen úzkost. Ano, je to jiná diagnóza, a to že kráčíte cestu životem poměrně dobře je úctyhodné. Ale úzkost je stejná, jen je prostě skrytá.


Omezující jizva (nejste sami)

Se vzestupem lidí, kteří se identifikují jako osoby s "vysoce funkční úzkostí", může být snazší vyhledat pomoc. Pokud se budete cítit méně izolovaní a osamělý v tom, co zažíváte, je pravděpodobnější, že se budete cítit lépe. Kromě toho uvažovaní o úzkosti v pozitivní i negativní rovině může pomoci snížit jizvu. Všichni potřebujeme nějakou úzkost, aby se se věci dali do pohybu a byly udělané a dokončené.


Jednou z věcí, které tohle „hnutí“ učinilo je, aby zdůraznila, že lidé s úzkostí mohou stále žít v plnohodnotný a produktivní život, spíše než zmínit úzkost jako slabost.


Slavní Lidé S Vysokou Funkční Úzkost

Někdy je užitečné znát známé lidi, kteří se vyrovnávají se stejnými nemocemi, kterým čelíme my sami. V případě vysoké funkční úzkosti si můžeme představit hvězdy jako Ryan Reynolds, Barbara Streisand nebo Ralph Fiennes. Tito a mnohý další si našli cestu přes svou úzkost, aby uspěli.


Co určuje, kdo bude vysoce funkční?

Bohužel, na toto téma je opravdu málo výzkumu. Víme, že existuje optimální úroveň úzkosti, která dopomáhá k výkonům (podle Yerkes-Dodsonova zákona) - a je to někde uprostřed mezi příliš nízká nebo příliš vysoká. Proto dává smysl, že pokud trpíte mírnou nebo středně těžkou úzkostí ve srovnání s těžkou úzkostí, šance, že budete pracovat na vyšší úrovni, budou lepší. IQ může také hrát roli, protože studie z roku 2005 zjistila, že finanční manažeři, kteří měli úzkost, měli lepší výsledky, pokud měli k tomu také vysoké IQ.


Možnosti léčby

Pokud jste nikdy nebyli diagnostikováni jako pacienti s úzkostí, ale rozpoznali jste se ve výše uvedených příznacích, je nejlepší si domluvit schůzku s lékařem na posouzení nebo doporučení. Pokud vám byla diagnostikovaná úzkostná porucha, jako je generalizovaná úzkostná porucha (GÚP) nebo sociální úzkostná porucha (SÚP), existuje mnoho účinných možností léčby, jako je kognitivně-behaviorální terapie (KBT), medikace (jako jsou selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu) a meditace.


Další řešení

Možná nejste připraveni hledat pomoc při úzkosti, nebo hledáte alternativní opatření, která můžete realizovat sami:


  • Zkuste strávit 10 minut denně prací na duševním zdraví.

  • Než uděláte kognitivní práci (změna svých myšlenek), ujistěte se, že je váš životní styl v pořádku – omezte kofein, jezte zdravou vyváženou stravu a pravidelně cvičte.

  • Důležitá je také hygiena spánku, jako je například usínání ve stejnou dobu, pokud vás honí myšlenky a nemůžete zaspat, nezůstávejte v posteli. Místo toho vstaňte a dělejte něco jiného, ​​dokud se nebudete cítit unaveni.

  • Jakmile budete mít pocit, že vaše životospráva v pořádku, je čas se podívat na některé z vašich myšlenkových pochodů. Úzkost zahrnuje spoustu negativních predikcí - "Co když nedodržím tenhle deadline" nebo "Vím, že jsem se během této prezentace ztrapnil anebo ze sebe udělal blázna".

  • Začněte rozeznáním myšlenek, které máte. Když si všimnete že máte negativní myšlenky, zkuste jim oponovat něčím realističtějším nebo užitečnějším tvrzením, jako například „Vždycky stihnu a dodržím termíny, a i když tenhle nestihnu, nebude to konec světa.“

  • Máte zlozvyky jako je kousání rtu nebo nehtů? Vyzkoušejte strategie zvládání stresu jako je procvičování hlubokého dýchání nebo progresivní svalová relaxace, a tím vaše vypětí dostat pod kontrolu. Můžete také zkusit zapojit konkurenční reakci – myslí se tím dělat něco jiného, ​​co nemůžete dělat zároveň se zlozvykem – Třeba žvýkačka udělá službu, takže si nebudete kousat rty.

Existují nějaké důvody, proč se pořád držíte úzkosti? Bojíte se, že pokud už nebudete poháněni svou úzkostí, přestanete být úspěšný a dosahovat cíle? Jedná se o skutečné obavy, které budete muset vzít v potaz, když bude vaším cílem pracovat na snížení dopadu úzkosti na váš život.


Nepodléhejte však myšlence, že nemůžete dosáhnout věcí bez úzkosti. Roky, strávené jako chodící seznam, nebudou ztraceny vaším méně úzkostlivým já. Bude potřeba několik změn, ale najdete novou cestu, která vyvažuje vaši duševní pohodu zatím co věci budou hotové a budou se hýbat dopředu.


Slovo na závěr

Vysoká funkční úzkost je opravdu dvojsečný meč. I když se můžete obávat pustit to, co by se mohlo cítit jako součást vaší osobnosti, víte, že nemusíte být tajně dychtiví dosáhnout a uspět.


Držte se svých pozitivních rysů skrze zvyky, které jste vyvinuli, ale pusťte z napětí a vnitřního boje. Můžete být příjemně překvapeni, když zjistíte, že nejen úspěch nemusí být výsledkem boje, ale že otevření se vašim pocitům a jejich sdílení s ostatními vám pomůže získat autentičtější zážitek ze světa kolem vás.


20 zvyků, které se vztahují na lidi s touhle poruchou.

Nadměrné, trvalé znepokojení a neustálá snaha o dokonalost jsou všechny vlastnosti někoho, kdo má úzkost. Není známo kolik lidí u nás trpí úzkostí, ale mnoho z nich sotva vykazuje jakékoli příznaky. Je to proto, že mají Vysoce Funkční Úzkost (VFÚ). Lidé s VFÚ se zdají být sebevědomí, udržují se v zaneprázdněným stavu a dělají maximum, aby zůstali nad věcí. Vnitřně však bojují se svými myšlenkami. Jejich mysl závodí, přemýšlí, a zvažuje co by se mohlo pokazit, co špatné by se mohlo stát.


Lidé s úzkostí ale mohou být stále velmi úspěšní ve své práci, vztazích a osobních životech. Nicméně to ale může být velmi stresující potýkat se s tím den co den. Úzkost způsobuje, že se lidé obávají věcí, které je pro jiné lidi úplně snadné, například jít na narozeniny přátel nebo procházet přeplněnou místností. Svět vnímají odlišně a může být vyčerpávající to zvládnout.


20 zvyků, které osoba s vysoce funkční úzkostí pravděpodobně určitě dobře zná

  1. Pokud trpíte VFÚ, můžete mít pocit, že…

  2. Jste perfekcionista, ujišťujete se, že jsou i ty nejmenší detaily dokonalé.

  3. Nevíte říct „ne“, i když byste opravdu měli.

  4. Přehnaně přemýšlíte o každém kroku, který uděláte, všechny vaše akce musí být naplánované.

  5. Máte obavy, co si o vás myslí jiní lidé.

  6. Přicházíte na schůzky o hodinu dříve.

  7. Neustále žádáte lidi, aby vám opakovali věci, třeba jako jsou pokyny v práci nebo instrukce na cestu

  8. Omlouváte se hodně za malé věci, které děláte.

  9. Těžko navazujete oční kontakt.

  10. Musíte si tvořit seznamy, které vám pomáhají organizovat všechny vaše myšlenky.

  11. Se vždy snažíte udržet svou mysl zaneprázdněnou.



  1. Cítíte, že jste vždy posuzováni ostatními.

  2. Neustále děláte věci, jako je točení vašich vlasů nebo kousání nehtů.

  3. Máte potíže s usínáním.

  4. Cítíte se, jako byste se museli při stresu zabavit, tj. tiky (rukama, nohama) nebo jinak se rozptýlit.

  5. Odkládáte i ty nejmenší úkoly, protože se jich obáváte.

  6. Odmítněte nebo zrušíte plány, protože se na to necítíte.

  7. Přemýšlíte vždy o nejhorším možném scénáři.

  8. Si vždy přehráváte minulé rozhovory ve vaší mysli.

  9. Neustále se porovnáváte s ostatními.

  10. Obáváte se budoucnosti.


Cítíte úzkost? Vyzkoušejte meditaci

Úzkost nevyléčíte, ale praktikování metod, jako je meditace, vám může pomoci uklidnit mysl a zklidnit vaše tělo. Cílem meditace je být si vědom svých myšlenek, pocitů a stavu svého těla, aniž byste s nimi byli frustrováni. Je to okamžik, kdy se můžete zastavit a pomoci vám vyčistit mysl. Jiné metody, jako je aromaterapie a jóga také pomáhají skvěle při zmírnění stresu.


 

Preložil a vlastními poznatky doplnil: Marcellus Wallas

Anxiety and Depression Association of America, Facts and Statistics. Updated August 2016.

Global News. ‘High-Functioning’ Anxiety: It’s not a Diagnosis, But Many Say it’s Real.

National Institutes of Mental Health, Anxiety Disorders. Updated March 2016.

Perkins AM, Corr PJ. Can Worriers Be Winners? The Association Between Worrying and Job Performance. Pers Individ Diff. 2005;28(1):25-31.

Stossel, S, The Atlantic. Surviving Anxiety. January/February 2014.


bottom of page